Voetbal International cijferpagina’s

Met de laatste restyling van Voetbal International vervielen enkele rubrieken uit het blad. Op verzoek van veel lezers worden de wedstrijd-statistieken geherintroduceerd. Omdat deze pagina’s bewerkelijk zijn qua opmaak kreeg ik het verzoek om dit proces deels te automatiseren.

Doel was te zorgen dat gegevens zodanig uit een database worden geëxporteerd dat bij het plaatsen in opmaakprogramma InDesign de tekst automatisch wordt opgemaakt. Op het web weet men niet beter, in print is het een relatief onbekende werkwijze. Het principe werkt door opmaakinformatie in de vorm van codes te combineren met kopij.

Dat kan op verschillende manieren. Het is mogelijk om een nieuw leeg InDesign bestand te vullen met compleet opgemaakte tekst en beelden. Alle relevante opmaakinformatie (en dat is heel veel) wordt dan als een soort recept opgenomen in een tekstbestand dat bij het plaatsen door InDesign wordt geanalyseerd en vervolgens verwerkt.

In dit geval kozen we voor een simpelere variant. Alle specifieke opmaakinformatie zoals lettertypes, kleuren etc. zit in de vorm van opmaakstijlen en kleurstalen opgeslagen in een sjabloonbestand. De kopij verwijst alleen naar de namen van deze stijlen en stalen. Verder staan er in de kopij specifieke codes voor speciale tekens zoals tabs en shift-tabs, enter-tekens of letters met speciale accenten. Voordeel is dat de vormgeving kan wijzigen zonder dat de kopij export te hoeft worden aangepast.

Kopij ziet er dan als volgt uit:

Links de kopij, rechts het resultaat na één handeling in InDesign: Plaatsen (cmd-D).

Links de kopij, rechts het resultaat na één handeling in InDesign: Plaatsen (cmd-D).

Een andere optie is om de kopij te coderen als XML-bestand. In dat geval kunnen zelfs illustraties automatisch worden geplaatst en bewerkt. Achter de schermen wordt overigens veel informatie in InDesign als XML materiaal beschreven en verwerkt. Als je een bestand opslaat als IDML bestand (vaak gebruikt voor uitwisseling met een oudere versie) worden zelfs álle onderdelen ervan beschreven in de vorm van XML code. Die code is zelfs in staat om een compleet InDesign bestand te genereren zonder gebruik te maken van InDesign!

Een derde optie is een zg. datamerge. Hierbij wordt een spreadsheet bestand uit bijvoorbeeld Microsoft Excel gekoppeld aan een InDesign sjabloon. Na een druk op de knop worden dan automatisch complete pagina’s inclusief beeld aangemaakt. Deze werkwijze heb ik toegepast op de ‘paspoort-pagina’s’ in de Voetbal International seizoengids (uitgebreide post volgt later). Hij kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld catalogi.

Een groot voordeel voor de opdrachtgever is dat deze oplossingen tijd besparen en meestal geen extra software of InDesign uitbreidingsmodules hoeven te worden aangeschaft. Misschien valt er voor uw publicaties ook voordeel te behalen. Als u regelmatig veel tijd kwijt bent aan het opmaken van informatie in repeterende vorm, neem dan eens contact op voor advies via dit contactformulier

INOVA magazine: begeleiding van concept tot eerste nummer

Bij dit project werd ik betrokken op het moment dat de eerste deadline al bijna werd overschreden. Op basis van een briefing was door twee ontwerpbureaus een concept gemaakt voor de vormgeving van een nieuw en op dat moment nog naamloos b-t-b tijdschrift. Toen dit proces na enkele rondes vastliep werd ik om advies gevraagd.

Mijn belangrijkste advies was terug te keren naar de eerste versie van een van de oorspronkelijke concepten en dit verder uit te werken. Deze uitwerking zou kunnen samenvallen met het produceren van echte content zodat bij een positieve beoordeling het tijdschrift toch nog binnen redelijke tijd kon worden uitgebracht.

Een ander advies was om het gekozen formaat te wijzigen. A4 (21 x 29,7 cm) is namelijk niet zo geschikt voor een tijdschrift, het is daarvoor te hoog en smal. Voor INOVA werd formaat 21,5 x 28,4 cm gekozen. Productietechnisch is dat meestal geen probleem in de zin dat het meer papier kost. De grote vellen waarop wordt gedrukt zijn namelijk ruimer dan A-maten in verband met grijperwit en snijmarges.

Voorlaatste versie van het omslag, later is nog een QR code toegevoegd.

Voorlaatste versie van het omslag, later is nog een QR code toegevoegd.

In samenwerking met ontwerpburo Okkerreclame is dit advies gerealiseerd. Tijdens dit proces trad ik op als schakel tussen opdrachtgever, ontwerpbureau en producent. Gedurende dit traject werd de opdrachtgever zo enthousiast dat het tijdschrift dat de naam INOVA kreeg groeide van 12 tot 32 pagina’s.

Tijdschrift: INOVA, oplage 10.000, 32 pagina’s (21,5 x 28,5cm)
Opdrachtgever: Novaka Organisatie Kantoorvakhandel
Eerste concept: Okkerreclame
Begeleiding conceptontwikkeling en productie 0-nummer: MJVC