Illustrator minutiae - het middelpunt

Een van de kleine dingen die het werken met Illustrator makkelijker maken is de mogelijkheid om het middelpunt van een geselecteerd object te zien. In oudere versies was dat punt altijd zichtbaar, tegenwoordig is het een optie die Adobe goed verstopt heeft.

Links de vormen zonder zichtbaar middelpunt, rechts met middelpunt.

Links de vormen zonder zichtbaar middelpunt, rechts met middelpunt.

Selecteer om het middelpunt zichtbaar te maken eerst een object en ga dan op zoek naar het Kenmerken palet (Attributes). Maak dan via het popup menu linksboven in het palet de keuze om alle opties te tonen. In het omcirkelde gedeelte van de illustratie hierboven zie je waar de optie zit om van een geselecteerd object het middelpunt zichtbaar te maken.

Er zit in dat palet overigens nog een nuttige optie: het omkeren van de padrichting. Dat komt van pas als je een samengesteld (compound) pad hebt gemaakt dat niet werkt zoals verwacht. Kies dan met het witte pijltje een van de twee paden die zijn samengesteld en draai in het Kenmerken palet de padrichting. Dat kan met de twee knopjes die rechts naast de knopjes voor het tonen van het middelpunt staan.