Nieuwjaarsanimatie met Blender

Eén dag, één idee, één kans. Met die beperking maakte ik vorige week een visual voor een Kerstgroet. Mét Blender natuurlijk. Vandaag gaat er een schepje bovenop, het moet bewegen.

Uitgangspunt is de Romeinse schrijfwijze voor 2019. Dat zijn simpele vormen die makkelijk te animeren zijn. En het moet een associatie met vuurwerk hebben. Dit project kostte een uur of vier exclusief de rendertijd. Eerst heb ik een basisidee in Illustrator gemaakt zodat de meeste vormen als blauwdruk op de achtergrond van mijn scene in Blender zichtbaar waren. Zo kan ik een animatie maken die binnen de verhoudingen van een gemiddelde smartphone past. In mijn hoofd speelde ik in gedachten de animatie af om te zien hoe lang en dus hoeveel frames het filmpje mocht worden. Acht seconden leek me wel wat. Maal vierentwintig frames worden dat dus 192 frames. Uiteindelijk werden het 80 frames en dus 3,3 seconden.

Dingen die ik voor het eerst toepaste: het middelpunt van een rotatie wijzigen, keyframes maken, wijzigen en verplaatsen. Glas maken, belichting toepassen, camerapositie bepalen en animeren en twee ‘modifiers’ gebruiken (solidify en mirror modus). Bij het proefrenderen viel op dat er veel spikkels ofwel vuurvliegjes zichtbaar werden . Dat is opgelost door binnenschaduwen in transparante objecten te vervagen en het aantal rendersamples drastisch te verhogen. Dat gaat wel ten koste van de rendertijd natuurlijk, maar: ruim voor middernacht moest het af zijn. Op het moment dat ik dit tik is de eerste render gereed. 80 frames kostten een uur en vijftien minuten. Redering vond plaats met de CPU, mijn GPU wordt helaas niet standaard ondersteund.

Iets later die avond brak ik mijn eigen regel en maakte toch nog een tweede versie. Enkele kleuren in versie 1 waren niet juist gerenderd en schaduwen maakte het geheel war smoezelig, Versie twee is veel simpeler en associeert meer met vuurwerk.