MJVC

View Original

50 jaar BTW in Nederland

Naar aanleiding van de verhoging van het lage BTW-tarief op 1 januari van dit jaar verscheen in De Telegraaf een wetenswaardig artikeltje. Precies vijftig jaar geleden werd in ons land de BTW ingevoerd. Sinds 1969 zijn de tarieven langzaam gestegen. Tijdens een korte periode in economisch zware tijden eind jaren tachtig daalde het hoge BTW tarief echter twee keer achter elkaar.

De graphic bij het artikel stoorde echter een beetje. Die leek wat haastig en zonder achterom kijken in elkaar gezet. Zoiets kan natuurlijk wel eens voorkomen bij een krant, zeker als de deadline dichtbij komt. Grafisch, inhoudelijk en compositorisch zag ik gemiste kansen. Zou dat beter kunnen vroeg ik me af, en hoeveel tijd kost dat?

Onder het motto ‘de uitdaging uitspreken is hem aangaan’ ben ik aan de slag gegaan. Met begrijpend lezen, gegevens en beeldmateriaal verzamelen, checken en aanvullen was ik ongeveer een half uur bezig. Het leek me namelijk interessant om het hele verloop van vijftig jaar ontwikkeling in het BTW percentage te laten zien als grafiek. Verder hoorde –mijns inziens– de graphic op zichzelf te kunnen staan, er moest dus begeleidende tekst bij. Schrijven, tekst zetten en verbeteren duurde ongeveer een half uur.

Tot slot kostte het maken, en na beoordeling enigszins aanpassen en verbeteren, van de graphic een uur. Het totaal komt daarmee op twee uur hard doorwerken. Maar bij een nakende deadline is dat ook niet anders. En ik had natuurlijk het voordeel dat ik er niet blanco aan begon. Bij deze dus mijn graphic over de 50e verjaardag van BTW. Om dat te vieren stel ik de hem gratis ter beschikking. Wel graag de bron vermelden, indien mogelijk door middel van een hyperlink naar deze pagina op mijn blog.

Link: https://www.mjvc.info/blog/2019/1/2/50-jaar-btw-in-nederland